Nije tajna da su vitamini, minerali i ostali nutrijenti koje unosimo u naše telo odgovorni za zdravlje i stanje našeg organizma. Ipak, ono što je često potrebno razjasniti jeste da unos nutrijenata ne podrazumeva samo ono što jedemo već i ono što nanosimo na svoju kožu. 

Naša koža je najveći organ, prva barijera sa spoljašnjim svetom, koja nas najsnažnije čuva, ali i zahteva najfiniju negu. To podrazumeva da vodimo računa čime je hranimo.

Upravo zato u ovom tekstu govorimo o vitaminu E, jednom od najznačajnijih za zdravlje naše kože. Kakve efekte ima vitamin E za lice, kakve za ostatak tela, i kako birati najkvalitetniji vitamin E za svoju kožu, otkrivamo u redovima koji slede. 

Važna svojstva koje ima vitamin E za kožu 

Značaj koji ima vitamin E za kožu ogleda se u njegovom antioksidativnom svojstvu i činjenici da dubinski hrani kožu. 

Antioksidativno dejstvo znači da vitamin E ima vrlo važnu sposobnost da neutrališe slobodne radikale sa kože, oni nastaju kao posledica prirodnog starenja kože, ali i izlaganja kože suncu, duvanskom dimu, kao i zagađenom vazduhu. 

Slobodni radikali oštećuju kožu uništavajući kolagen. Rezultat toga je koža koja gubi elastičnost, koža na kojoj se vide svi znaci starenja, i koja je sklonija oštećenjima. Zato se, kada izgorite na suncu, preporučuju preparati sa vitaminom E, jer značajno doprinose revitalizaciji oštećenog dela. 

S obzirom na to da dubinski hrani kožu, vitamin E pomaže i u borbi protiv strija i celulita, jer vraća elastičnost koži podstičući proizvodnju kolagena. 

Vitamin E čuva vlažnost kože, odnosno produžava zadržavanje vlage između ćelija kože, čineći je više hidriranom. 

Veoma je značajno napomenuti i da vitamin E umiruje kožu, ali je i štriti od sunca – u kombinaciji sa vitaminom C može pružiti veću zaštitu od same kreme za sunčanje. 

Uticaj koji ima vitamin E za lice 

Važnost koju ima vitamin E za lice ogleda se, pre svega,  u usporavanju znakova starenja, s ozbirom na to da dubinski hidrira kožu lica i štiti je od štetnih uticaja sredine. 

Takođe, sposobnost vitamina E da  spreči širenje bakterija na licu pozitivno utiče na sprečavanje skupljanja sebuma i nastanka mitisera. 

Osim toga, mogućnost ovog vitamina da oporavi i revitalizuje kožu koristi se za uklanjanje ožiljaka od akni i drugih oštećenja na koži lica. 

Razlika između prirodnog i sintentičkog vitamina E 

Vitamin E koji se koristi u kozmetičikim proizvodima je obično  alfa-tokoferol – ovo je oblik vitamina E koji ljudi mogu da metabolizuju, a koji se obično dobija sintetičkim putem, a može se naći i u prirodnoj kozmetici. 

Prirodni vitamin E i sintetički razlikuju se po tome što sintetički vitamin se sastoji od osam različitih oblika, od kojih je samo jedan u potpunosti isti kao prirodni. Zbog toga je prirodni vitamin E ima dvostruku snagu u odnosu na sintetički. Međutim, prirodni vitamin E mora da se podvrgne različitim procedurama kako bi se uklonili pesticidi i korovi, dok sintetički vitamin E nema taj problem. 

To je i razlog zbog koga je prirodni vitamin E znantno skuplji nego sintetički, i zbog čega je sintetička opcija znatno zastupljenija u kozmetici, i možete ga naći pod imenom tokoferil acetat. 

Kako se upotrebljava vitamin E? 

Prilikom upotrebe suplemenata ove vrste uvek se postavlja pitanje da li ih nanositi u čistom obliku ili u vidu nekog kozmetičkog proizvoda. Što se vitamina E tiče, njegovo direktno nanošenje može izazvati određene neželjene efekte: pre svega, ulje sa vitaminom E može zapušiti pore i izazvati nastanak bubuljica na licu, a može doći i do iritacije kože u vidu kontaktnog dermatitisa. 

Zato se upotreba vitamina E uvek preporučuje u vidu  seruma ili hidratantnih krema gde je koncentracija vitamina E mnogo manja nego u čistom obliku, zbog čega nema rizika od neželjenih reakcija kože, a koristi se pun potencijal vitamina E, a to je duboka hidratacija i revitalizacija kože. 

Kako smo mi uključili vitamin E u naše preparate? 

Prepoznali smo potencijal koji vitamin E ima za održavanje kvaliteta kože i njeno podmlađivanje, pa smo tako pažljivo odabrali proizvode koje ćemo oplemeniti ovom čudotvornom suptancom. 

Naš noćni serum sa umirujućim notama lavande, sandalovine i limete, obogaćen je vitaminom E, kako bi pružio dubinsku negu tokom noći i otklonio nesavršenosti na koži.  Zbog sposobnosti obnavljanja i hranjenja kože, vitamin E je postao deo i našeg melema za pete, a deo je i hidratantne kreme za lice zbog svojih antioksidativnih svojstava. 

Ukoliko niste imali prilike da se upoznate sa dejstvom vitamina E, radujemo se vašem prvom iskustvu i rezultatima koje će vam nega obogaćena ovim vitaminom pružiti, nadajući se da ćete svoje poverenje pružiti najfinijoj prirodnoj kozmetici!