YLANG YLANG

Ostrvska država u takozvanom Vatrenom pojasu Pacifika, Filipini, zahvaljujući svojoj tropskoj klimi sa dugim kišnim periodima, pogodna je za bujnu vegetaciju i egzotične biljke koje nesmetano rastu bez uticaja štetnih pesticida i drugih hemikalija. Samo neki od prirodnih zaštitnih znakova tihookeanskih ostrva su guava, hibiskus, papaja, baobab drvo, ali i predivni žuti cvet Ylang Ylang (Cananga odorata).

Ova čudesna endemska biljka raste još i na Madagaskaru i Sumatri, ali je najpoznatija kao filipinska jer je duboko ukorenjena u tradiciju ovog ostrvskog naroda. Ime ovog cveta na Tagalog jeziku znači “divljina”, a poznato je da su još u davna vremena ljudi na Filipinima močili mirisne žute cvetove u kokosovo ulje i tako dobijenim losionom mazali kosu i telo.

Tako je i Margaret Mid sredinom 20. veka zapisala: „Žene plemena Bori-Bori svoju kosu i kožu trljaju žutim cvetovima zanosnog mirisa verujući da na taj način postaju neodoljive. Pripadnice ovog plemena čvrsto veruju da masaža ovim cvetovima čuva lepotu i zdravlje“.

Da su žene iz Bori-Bori plemena bile u pravu, dokazala su i istraživanja moderne medicine i hemije, ali i veliko interesovanje ljubitelja prirodne kozmetike širom sveta koji su se uverili u dejstva ove biljke koja se najčešće koristi u obliku eteričnog ulja.

Ulje koje se dobija ekstrakcijom iz sveže ubranih cvetova Ylang Ylang biljke ima sladak miris, a u aromaterapiji se ceni kao ulje koje ima umirujući efekat na duh i telo.

Zbog svog zavodljivog mirisa, u polinežanskim kulturama se vekovima smatrao jakim afrodizijakom, a u današnjoj kozmetici se najviše koristi kao sastojak skupocenih parfema i toaletnih voda. Ulje “cveta nad cvetovima”, kako ga nazivaju, ima i blagotvorno dejstvo na kosu, naročito kada se pomeša sa kokosovim uljem, pa nije retko da ćete da naći među sastojcima omiljenog regeneratora za kosu.

Njegova primena na negu kože lica takođe je naišla na fenomenalne rezultate. Istraživanja pokazuju da ulje Ylang Ylang-a reguliše proizvodnju sebuma, čija prekomerna proizvodnja dovodi do mašćenja kože, akni i začepljenih pora, pa su kreme koje sadrže magični filipinski cvet idealne za one sa masnom i mešovitom kožom.

Pogodan je i za negu zrele kože jer podstiče regeneraciju ćelija, pa čuva vitalnost i elastičnost.

Uz sve to, kozmetičkim preparatima u kojima se nalazi, daje upečatljivu mirisnu notu koja deluje umirujuće i popravlja raspoloženje, tako da njegovo delovanje poboljšava kako stanje kože, tako i uma.