Kvalitetan kozmetički proizvod čine najfiniji pažljivo odabrani sastojci, formulisani tako da pružaju sve što je koži neophodno. Iako svi tragamo za optimalnim efektom kreme, seruma, mleka za telo i slično, prva asocijacija na neki od ovih proizvoda nije ni tekstura, ni pakovanje, ni osećaj mekoće nakon nanošenja. Prva asocijacija je upravo miris. Zapitaćete se zašto je to tako? Naime, miris je čulo koje ostvaruje najveću povezanost sa emocijama i sećanjem. Setite se samo kako miris parfema koji niste koristili godinama u trenutku može da oživi davno potisnute slike, a miris štrudle sa džemom vrati u detinjstvo.

U doba kada smo izloženi hemikalijama gotovo svakodnevno, prirodna nega kože postaje imperativ. Upravo zbog toga, pored najfinijih butera, ulja i biljnih ekstrakata, u sastav naših proizvoda ulazi još jedna velika grupa prirodnih sastojaka – etarska ulja. Pažljivo ih biramo, proučavamo i kombinujemo, a te kombinacije stvaraju dobro poznat miris i pomažu nam da izgradimo i očuvamo prepoznatljivost.

Etarska ulja su nemasne, u vodi nerastvorljive smeše velikog broja isparljivih komponenti prisutne u aromatičnim i začinskim biljkama. Najčešći vid izolovanja iz biljnog materijala je destilacija pomoću vodene pare, a takođe se mogu dobiti i destilacijom na niskim temperaturama pod sniženim pritiskom ili hladnim presovanjem kao što je slučaj kod citrusa.

Sastav i količina ulja zavise od dela biljke koji se koristi (stablo, kora, list i cvet ne sadrže istu količinu ulja, a kod većine biljaka koristi se samo jedan deo). Na sastav, a samim tim i delovanje, u najvećoj meri utiču uslovi u kojima biljka raste. Zbog toga je najčešće slučaj da samonikle aromatične biljke produkuju znatno više etarskog ulja nego gajene!

Još je od davnina poznat uticaj etarskih ulja na mentalno stanje i oslobađanje od stresa, na čemu se zasnivaju principi aromaterapije, a u novije vreme sve je više naučnih istraživanja koja dokazuju antibakterijsko, antigljivično i antivirusno delovanje. Upravo zbog svojstva da inhibiraju rast čak i pojedinih bakterija otpornih na antibiotike, u novijim studijama razmatra se njihova primena u tretmanu akni, dok se zahvaljujući antigljivičnom dejstvu koriste za suzbijanje gljivičnih promena na koži.

U nastavku možete pročitati više detalja o pojedinim etarskim uljima koja ulaze u sastav naših proizvoda:

Kedar (Cedrus atlantica)

Etarsko ulje kedra ima izrazita antimikrobna svojstva, što je potvrđeno u mnogim ispitivanjima.

Pripisuju mu se antibakterijsko, antigljivično i antivirusno delovanje, a takođe i protivupalno dejstvo i podsticanje zarastanja. U kombinaciji sa drugim uljima (timijan, ruzmarin, lavanda itd), koristi se za masažu skalpa protiv peruti i opadanja kose. Miris kedrovog ulja deluje opuštajuće i pomaže u oslobađanju od stresa.

Limun (Citrus limon)

Porodica citrusa obuhvata limun, mandarinu, pomorandžu, grejpfrut, limetu, bergamot, citron i mnoge druge. Etarska ulja izoluju se ceđenjem kore ploda. Sa stanovišta aromaterapije, zahvaljujući osvežavajućem mirisu, citrusi deluju povoljno na budnost i koncentraciju i popravljaju raspoloženje.

Etarsko ulje limuna ima antimikrobna svojstva, povoljno deluje kod prehlade i gripa, pa se često koristi kao sastojak osveživača prostora jer deluje kao prirodni dezinficijens. U nekim istraživanjima je čak pokazano da miris limuna može ublažiti jutarnje mučnine kod trudnica.

Kada govorimo o efektima na koži, korisno je kod upalnih procesa i gljivičnih promena.

U slučaju limuna, a i citrusa uopšte, ispoljava se fotosenzitivno dejstvo, pa se preporučuje da se preparati sa ovim etarskim uljima izbegavaju pre i tokom izlaganja suncu.

Čajno drvo, čajevac (Melaleuca alternifolia, Tea tree)

Čajevac je zimzelena biljka poreklom iz Australije.

Etarsko ulje se uglavnom preporučuje kod problema na koži poput akni i dermatitisa različitog porekla, ozleda i opekotina (ulazi u sastav našeg univerzalnog melema), a povoljno deluje i na suvu i na masnu kožu. Antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca obuhvataju širi spektar virusa, bakterija i gljivica. Zbog svojih izuzetnih svojstava čišćenja često se može naći i u preparatima za negu usne duplje i desni, te je neizostavni sastojak naših kapi za zube.

Upotreba etarskih ulja u medicinske i kozmetičke svrhe poznata je od davnina, a zahvaljujući naučnim saznanjima, danas predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Dakle, sasvim je izvesno da su etarska ulja mnogo više od mirisnih nota! Ona su svojevrstan moćan dar prirode.