Da li opuštanje ima miris? 

Za nas je odgovor potvrdan – opuštanje miriše na lavandu.

Ovaj raskošni ljubičasti cvet svojim mirisom nam donosi svežinu mora, kombinovanu sa mirisnim notama uspomena i nostalgije. Lavanda je miris tek opranog veša koji se viori na povetarcu, ona je čistoća i osveženje, a ovu simboliku nosi i koren njenog naziva – latinski glagol lavare koji znači prati. 

Eterično ulje lavande neizostavni je deo aromaterapije, a smatra se da je zahvaljujući njemu ovaj alternativni način lečenja i nastao.

Zatvorite oči i na kratko zamislite sebe u polju lavande – okruženi ste lepršavim ljubičastim busenovima koji odišu svežinom.  Možda ne možemo da vas odvedemo tamo, ali ćemo se potruditi da vam što više približimo lekovita svojsta ovog cveta pretočena u eterično ulje. Pročitajte našu priču u redovima koji slede. 

Kako dobijamo eterično ulje lavande? 

Ulje lavande dobija se destilacijom ove biljke  pod dejstvom vodene pare. U procesu destilacije koriste se cvetovi, listovi i grane lavande. Ulje se dobija iz čitave biljke. 

Destilacija je najčešći način dobijanja eteričnih ulja, a neka se mogu praviti i ceđenjem specijalnim presama.

Ulje lavande karakteriše vrlo intenzivan miris, rastvorljivost u alkoholu, kao i nemasnost. Ovo su ujedno i odlike svih drugih etarskih ulja – iako se nazivaju uljima, ona zapravo ni na koji način nisu slična masnim uljima (kokosovo, maslinovo). U pitanju su posebna  jedinjenja ugljovodonika koja čuvaju mirisnu esenciju biljaka, kao i njihove blagodeti. 

Eterično ulje lavande se, kao i većina ostalih, na kožu nanosi kao deo preparata za negu, odnosno rastvorenih kapi za aromaterapiju. 

Zdravstveni benefiti koje ima etarsko ulje lavande

Etarsko ulje lavande je svoj najveći značaj pokazalo u aromaterapiji. 

Aromaterapija ili lečenje mirisima (eteričnim uljima) fanas se najviše koristi za opuštanje, otklanjanje stresa, kao i  kako bi doprinela boljem snu i boljem raspoloženju.

U svim navedenim aspektima eterično ulje lavande  je potpuno neprevaziđeno, ali to je samo početak dobrobiti koje ova jedinstvena supstanca pruža našem telu, jer lavandino ulje ima različite zdravstvene benefite. 

Lečenje nesanice uz ulje lavande 

Opuštajuća svojstva lavande najbolje se mogu primeniti za lečenje nesanice. Kupka sa uljem lavande pred spavanje pomoći će vam da se lakše uspavate. Takođe, možete se inhalirati uljem lavande, odnosno nakapati par kapi na jastuk. 

Ublažavanje otoka i opekotina 

Rastvorene kapi lavandinog ulja mogu se naneti na različite ubode insekata i tako smanjiti otok i sprečiti svrab. Takođe, ove kapi deluju i kao antiseptik pa se mogu naneti i na različite opekotine kako bi dezinfikovale i ublažile iritirano mesto na koži. 

Lečenje ekcema 

Eterično ulje lavande u kombinaciji sa nekim masnim uljima koja se koriste za negu (kokosovo, bademovo, orahovo), može pomoći smanjivanju ekcema, i zaustavljanju inflamatornih procesa na koži. 

Oporavak ispucale kože 

Lavanda je bogata svojstvima koji pružaju dubinsku negu, oporavljajući izrazito suvu i oštećenu kožu. Upravo zato, etarsko ulje lavande je deo različitih kozmetičkih proizvoda za suvu kožu. 

Ublažavanje mučnine i simptoma prehlade 

Iako je prva asocijacija na lavandino ulje opuštanje i nega tela, ova supstanca ima veliki značaj i za ublažavanje mučnine, kao i za lečenje prehlade. 

Etarsko ulje od lavande ima blagotvorno dejstvo na umirivanje želuca, smanjuje nadimanje, a pospešuje izlučivanje urina. S obzirom na svoja antiinflamatorna dejstva, ulje lavande može da smanji upalu grla, upalu desni kao i promuklost. 

Nega uz eterično ulje lavande na KOOZMETIK način

Sagledana u celosti, lavanda je jedinstveni dar prirode, prepun dobrobiti za naše telo. Ipak, mi smo se usmerili na one koje se tiču nege kože. 

Proučili smo sva svojstva koja ulje lavande ima, razmišljajući o tome kako da ih pretočimo u finu prirodnu kozmetiku, koja  će nam pružiti autentičnost lavande na dlanu. 

Počeli smo tako što smo naš univerzalni melem obogatili uljem lavande, kako bi mogao da pruži duboku hidrataciju i oporavak kože. Takođe, odlučili smo se da u kremu za lice dodamo svojstva lavande koja hrane i hidriraju kožu, usporavajući tako znake starenja. Stvarno volimo osveženje koje miris lavande donosi, pa smo želeli da i naš gel za umivanje lica odiše ovom slatkastom svežinom. 

Osvrnuli smo se i na miris mora koji lavanda donosi, pa smo tako kreirali mleko za telo koje donosi mirisne note primorja, dubinski negujući i umirujući kožu. Ukoliko želite da ovu esenciju i na svojoj kosi, kreirali smo šampon sa lavandom

Najzad, nismo mogli a da ne damo svoj doprinos aromaterapiji, i kreiranju prijatne i opuštajuće atmosfere u domu, pa smo tako naš osveživač doma obogatili eteričnim uljem lavande. 

Bilo da želimo da osvežimo svoje lice, telo, svoj dom, ili želimo da razbistrimo misli i da se opustimo u zagralju prirode, lavanda će nam to omogućiti, a mi smo se potrudili da pružimo najfiniji način da se susretnemo sa ovom esencijom prirode!