Svako ko je bar malo zavirio u beauty industriju nije mogao da izbegne susret sa pojmom hijaluronska kiselina.  Ova supstanca pominje se u kontekstu podmlađivanja lica, hidratacije kože, revitalizacije kose i slično. Hijaluron je postao  nezaoblizan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, među kojima preovlađuju hidratantne kreme, dok su hijaluronski fileri jedna od najpopularnijih opcija estetskih korekcija. 

Ipak, pre nego što našu kožu izložimo efektu bilo kog sastojka želimo prvo da ga upoznamo – kakva su njegova dejstva, šta sadrži u sebi, čime će pomoći našoj koži i na koji način. 

Ovako smo pristupili i upoznavanju hijaluronske kiseline. U nastavku teksta otkrijte sve o upotebi ove kiseline i efektima koje ima, kao i na koji način smo je mi implementirali u našu ponudu. 

Šta je hijaluronska kiselina? 

Hijaluronska kiselina je supstanca koju telo samo proizvodi u svrhu zadržavanja kolagena i povećanja vlage, čime se obezbeđuje elastičnost tkiva. U ljudskom telu je 50% hijaluronske kiseline smešteno upravo u koži. Osim toga, ova kiselina se nalazi i u očima i zglobovima. 

Posebno interesantno svojstvo hijaluronske kiseline  jeste njena sposobnost da zadrži izrazito veliku količinu vode – ova kiselina je zapravo vrsta jedinjenja koji ima veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata.

Zbog ove sposobnosti, dermatolozi su prepoznali sjajan potencijal hijaluronske kiseline za duboku hidrataciju i uklanjanje znakova starenja, koji nastaju kada koža počne da gubi na elastičnosti. 

Tako je hijaluronska kiselina postala neizostavan deo kozmetičkih proizvoda za hidriranje lica, krema protiv bora, ali i preparata za zglobove i balzama za usne. 

Kako se dobija hijaluronska kiselina koja se koristi u kozmetici? 

Osim u ljudskom organizmu, hijaluronska kiselina je zastupljena u gotovo svim organizmima. Zato hijaluron koji se koristi za kozmetičke preparate i tretmane može biti životinjskog porekla, a može biti i rezultat bakterijske fermentacije. 

Izolovana hijaluronska kiselina mora proći kroz blagu laboratorijsku promenu, kako bi njen svojstva mogla da imaju efekta u ljudskom organizmu, u suprotnom nemodifikovana hijaluronska kiselina bi se u našem telu zadržala vrlo kratko i ne bi imala željeni efekat. 

Ono što je veoma važno napomenuti jeste da prirodno poreklo hijaluronske kiseline, čini ovu supstancu jednom od najefikasnijih sastojaka beauty industrije – jer ne izaziva alergijske reakcije i neželjene efekte. 

Koje efekte ima hijaluronska kiselina za lice? 

Hijaluronska kiselina za lice ima najveći broj efekata o kojima se uglavnom i najviše govori, i zbog čega i jeste tako popularna!

S ozbirom na to da znakove starenja primećujemo prvo na našem licu, koje je najizloženije štetnim faktorima sredine poput UV zračenja i zagađenog vazduha, ali i prirodno vremenom gubi elastičnost i hidriranost, ne treba da čudi zašto je hijaluronska kiselina našla svoju primenu upravo za lice. 

Kako bismo razumeli značaj primene hijaluronske kiseline u anti agingu prvo je potrebno razumeti kako izgleda proces starenja kože koji dovodi do nastanka bora i gubljenja tonusa lica. 

U mladosti naša koža sadrži veliku količinu hijaluronske kiseline, koja zadržava kolagen i čini kožu hidriranom i elastičnom. Oko tridesete godine količina hijaluronske kiseline počinje da opada, a sa njom koža gubi elastičnost i sjaj, i nastaju fine linije na licu koje se mimičnim pokretima lica i gubljenjem tonusa pretvaraju u duboke bore. 

Zbog toga kako bi usporio proces starenja potrebno je nadomestiti hijaluronsku kiselinu. Imajući u vidu da 1 gram ove hidrofilne supstance može da veže i do 6 litara vode,  jasno je da hijaluron vraća hidriranost koži, podstiče formiranje kolagenih veza i na taj način vraća tonus lica i smanjuje vidljivost bora. 

Hijaluronska kiselina zapravo pruža unutrašnju hidrataciju lica, a s obzirom na to da je reč o prirodnom sastojku, podjednako će biti efikasan za različite tipove kože lica: izazito suvu, kožu sa ekcemima, masnu i meštovitu kožu. 

Koje efekte ima hijaluronska kiselina za telo? 

Nije samo koža lica podložna starenju i gubljenju sjaja i elastičnosti, pa se samim tim hijaluronska kiselina ne praktikuje samo za lice, već za celo telo. 

Kada je reč o nezi tela pomoću hijaluronske kiseline, tu se posebno koristi njena sposobnost zaržavanja vode, i održavanja tonusa. Pa je tako hijaluronska kiselina jedan od neizostavnih sastojaka preparata za dubinsku hidrataciju izrazito suve kože, ali i kozmetičkih proizvoda koji pomažu smanjenju i nestanku celulita. 

Kakav uticaj ima hijaluronska kiselina za kosu? 

Neosporan je i efekat hijalurona na dubinsku hidrataciju kose. Hijaluronska kiselina za kosu predstavlja odličan sastojak jer hrani folikul dlake, obezbeđujući na ovaj način jače, elastičnije i sjajnije vlasi. 

U najvećem broju slučajeva koriste se šamponi sa hijaluronskom kiselinom, a postoje i profesionalni tretmani kose koji podrazumevaju hijaluronsku kiselinu. 

Kako se koristi hijaluronska kiselina?  

Hijaluronska kiselina se na naše telo može aplicirati na različite načine. U najvećem broju slučajeva nanosi se kroz kozmetičke proizvode obogaćene njom, a može se uneti i u vidu hijaluronskih filera. 

Kozmetičke proizvode sa hijaluronskom kiselinom takođe treba birati sa pažnjom. Efekti ove kiseline biće dodatno pojačani kada se koriste i drugi nutritivno bogati sastojci koji hrane i neguju kožu, među kojima su najvažniji vitamini. Baš takav sastav ima naša hidratantna krema, koja će pružiti dubinsku negu vašem licu, čineći ga hidriranim, zategnutim i sjajnim. 

Zaključak je da hijauronska kiselina zaista zaslužuje popularnost u kojoj uživa, ali da je, baš kao i svaki sastojak koji dolazi iz prirode treba koristiti pažljivo i sa pravom merom. KOOZMETIK je u službi pronalaska prave mere za svaki čudotvorni sastojak prirode, te se nadamo da ćemo vam i sa hijaluronskom kiselinom pružiti ono što očekujete!