Osmeh je vredan atribut koji vas može učiniti momentalno atraktivnijim. Može vam pomoći da steknete nove prijatelje, dobijete posao ili jednostavno raširite pozitivnu energiju na ljude oko sebe. Osim toga, osmeh je zarazan, ali samo onda kada su zubi privlačni.

Zahvaljujući ogromnom napretku u sferi dentalnog zdravlja, možete očekivati da ćete imati svoje zube celog života bez pribegavanja protezama. Paradoksalno, što duže čuvate zube, veća je verovatnoća da će se na njima pojaviti fleke i da će zubi promeniti boju. Nastavite da čitate i saznajte kako izbeliti zube kod kuće na potpuno prirodan način. 

Šta uzrokuje da zubi izgube blistavost?

Zubi su iz dana u dan izloženi širokom spektru spoljašnjih faktora. Bilo da ste svesni toga ili ne, vaše svakodnevne navike mogu da uzrokuju propadanje zuba, promenu boje i da oštete njihovu gleđ. Znati šta uzrokuje da vaš osmeh izgubi sjaj je prvi korak ka njegovom dugotrajnom rešavanju bilo da su vaši zubi:

 • Izgubili pređašnju belinu
 • Dobili karijes koji uzrokuje neprijatan zadah
 • Uflekali se belim, žutim i crnim mrljama

Diskoloracija zuba se grubo deli na unutrašnju i spoljašnju. Kod spoljašnje promene boje na zubima, mrlje utiču samo na zubnu gleđ ili površinu zuba. Najčešći uzroci spoljašnjih mrlja su nezdrava hrana, piće bogato antocijanima, taninima i melanoidima (npr. Crveno vino, čaj, kafa), i logično, duvan. 

Sa druge strane, unutrašnju diskoloraciju zuba uzrokuje trauma, nedostatak fluroida ili dodir sa određenim hemijskim sredstvima. Navešćemo jedan od najčešćih problema zbog kojeg se ljudi učestalo javljaju zubaru, a mogu ga rešiti kod kuće. 

Žute mrlje, smeđe mrlje i bele mrlje na zubima 

Najčešći uzrok belih, žutih i smeđih mrlja je fluoroza zuba. Dentalna fluoroza je pojava belih sitnih linija koja se javlja onda kada deca konzumiraju previše flora, iz bilo kog izvora, tokom perioda kada se desni tek razvijaju. Obično je to bezopasno stanje koje ima tendenciju da se razvije pre nego što zubi uopšte probiju desni. 

Kako smo već pomenuli u tekstu iznad, neki od najčešćih uzroka promene boje zuba uključuju svakodnevno ispijanje kafe, čaja i vina. Supstance iz ovih pića mogu dospeti u gleđ i izazvati dugotrajnu promenu boje.

Logično, duvan je jedan od vodećih uzroka žutih ili uflekanih zuba, a mrlje od pušenja mogu biti prilično “tvrdoglave”. Pušači mogu poboljšati boju svojih zuba jednostavnim prestankom pušenja, prateći rutinu oralne nege koja se sastoji od pranja zuba dva puta dnevno i svakodnevnog čišćenja koncem, kao i korišćenjem pravih proizvoda za izbeljivanje zuba.

Dobrobit ulja u svakoj kapi za zube 

Proizvodi koje nalazimo na policama marketa se često temelje na industrijskoj hemiji, a ne na medicini. Sve veći broj istraživanja pokazuje da mnogi „komercijalni“ proizvodi za zube sadrže sastojke štetne po naše zdravlje. Hemikalije koje se nalaze u njima povezuju se, između ostalog, sa rakom usne duplje i dojke, iritacijom usta, ali i zagađivanjem okoline. 

Sredstva za izbeljivanje zuba koja su u širokoj upotrebi sadrže perokside koji svojom toksičnošću nadražuju meko tkivo i oštećuju sluzokožu u ustima, a često i nisu dovoljna da izbele zube. 

Međutim, u skorije vreme dolaze nove vesti po pitanju oralne higijene i zdravlja zuba. Zbog velike pažnje koja je u naučnim krugovima okrenuta ka efektivnosti i funkcionalnosti proizvoda za negu zuba i desni, najzastupljenija tema su dobrobiti ulja u higijeni usne šupljine. Komponente ovog potpuno prirodnog ulja proizvedeni su iz raznih lekovitih biljaka koji utiču na poboljšanje oralnog zdravlja, a samim time i kvaliteta vaše svakodnevnice. 

U sastav prirodnog preparata KOOZMETIK kapi za zube T ulaze ulja čajnog drveta, mente, kantariona i lovora. Pregledom dosadašnje literature nailazi se na podatke da esencijalno ulje ima širok spektar blagotvornih efekata po vaše zube kao što su: 

 • Prevencija nastanka karijesa.
 • Sprečavanje akumulacije dentalnog plaka i nastanka zubnog kamenca.
 • Svež dah svakoga dana.
 • Uklanjanje fleka sa zuba nastalih usled konzumacije prebojene hrane i pića.
 • Ublažavanje tegoba gingivitisa i parodontopatije.
 • Brže zarastanje rana i ublažavanja bola usled prisustva ranica u ustima. 

Kako je antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo ovih esencijalnih ulja dokazano u brojnim naučnim istraživanjima, čini ih pogodnim za široku primenu u stomatologiji. Da pogledate naučnoistraživački rad koji potkrepljuje pozitivan uticaj kapi esencijalnih ulja na prirodno izbeljivanje zuba kod kuće, kliknite na link ovde

Kako se koriste kapi za zube?

Za učinkovito dejstvo dovoljno je koristiti kapi za zube jednom do dva puta dnevno. Primena je vrlo jednostavna: nakon što operete zube, na čistu četkicu stavite par kapi i nežno ispolirajte zube. Zatim ostavite kapi da deluju i nikako ne ispirajte usta. Kombinacija lekovitih eteričnih ulja u kapima ima prijatan miris koji će vam osvežiti dah, ali i umiriti desni i unutrašnjost usne duplje.

Metode za izbeljivanje zuba kod kuće koje trebate izbegavati

Od kako je sjajan osmeh postao neka vrsta simbola društvenog statusa, svi proizvodi i procedure za beljenje zuba postale su prilično popularne. Zato ćemo se osvrnuti na metode za prirodno izbeljivanje zuba kod kuće koje se najviše promovišu, a zapravo mogu da nanesu više štete nego koristi za vaš osmeh:

 • Soda bikarbona
 • Jabukovo sirće
 • Aktivni ugalj
 • Hidrogen

Hajde na brzinu da prođemo kroz razloge zašto su ovo proizvodi koje trebate zapravo izbegavati, ukoliko želite izbeliti zube i održati ih zdravim. 

Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona je neizostavni deo svakog domaćinstva i kao takva se koristi za mnoštvo različitih i nepovezanih stvari – pečenje, čišćenje, odčepljenje, uklanjanje neprijatnih mirisa pa i pranje zuba.

Natrijum bikarbonat, ili soda bikarbona, je beli prah alkane prirode i njegove moći izbeljivanja zuba jesu veoma moćne, ali ako ga koristite učestalo više je opasan nego bezbedan. Svakodnevnim nanošenjem sode bikarbone na zube ih možete oštetiti, zbog čega zubi mogu postati osetljiviji i skloniji nastanku karijesa. 

Jabukovo sirće za beljenje zuba

Pogledajmo ovu formulu: Jabukovo sirće = Kiselina = Erozija gleđi.

Da to stavimo u kontekst, voda sa nivoom pH vrednosti od 7 ima neutralan nivo kiselosti, dok je želudačna kiselina izuzetno kisela i ima pH nivo od 1. Jabukovo sirće ima pH nivo od oko 3, što ga čini veoma kiselim. Flora u ustima treba da bude samo na pH 5,5 da bi gleđ počela da se rastvara. Zbog toga izlaganje zuba kiselom pH nivou od 3 svakoga dana može oštetiti zubnu gleđ, i može je oštetiti za samo nekoliko nedelja! 

Aktivnim ugljem do izbeljivanja zuba

Možda ste videli ljude na internetu kako koriste razne vrste uglja za čišćenje zuba i izbeljivanje zuba. Glavna opasnost upotrebe kapisle aktivnog uglja za izbeljivanje zuba je što je to veoma abrazivna supstanca. “Peskovita” struktura uklanja površinske mrlje i plak sa vaših zuba, a sa druge strane je toliko gruba da istroši gleđ. 

U osnovi, vaši zubi mogu postati belji, ali postaju belji jer skidate površinsku gleđ. Neprestanom upotrebom i četkanjem zuba aktivnim ugljem možete zapravo istrošiti gleđ, otkrivajući meki žuti sloj ispod koji se zove dentin.

Hidrogen kao pasta za zube 

Nekoliko studija sugeriše da upotrebom hidrogena (vodonik peroksida) – bilo u komercijalnom proizvodu ili kod kuće – možete da oštetite vaše zube. Ozbiljniji neželjeni efekti izbeljivanja vodonik–peroksidom uključuju upalu korena zuba u desni. Ovaj problem može dovesti do sekundarnih problema, kao što je infekcija, čije je lečenje komplikovano i skupo.

Kako da sprečite diskoloraciju zuba?

Kako biste sprečili diskoloraciju zuba, prvi korak je da jednostavno uklonite ostatke hrane nakon što jedete. Pranje zuba četkicom i korišćenje konca je uvek preporučljivo, a ako ste van kuće, onda ispiranje usta mlakom vodom može pomoći da makar malo uklonite hranu iz usta i očuvate oralno zdravlje. 

Vaš osmeh će biti zdrav koliko su zdrave vaše navike!

Uz nekoliko korekcija u svakodnevnici poboljšaćete sveobuhvatno zdravlje organizma, što ujedno i primarni način da održite zdravu boju vaših zuba. 

Da li ste strastveni ljubitelj kafe? Razmislite o smanjenju konzumacije ili pronalaženju alternativnog napitka. Ukoliko pušite, potražite pomoć da prestanete jer pušenje takođe utiče negativno na celo vaše telo, a ne samo na zdravlje zuba. 

Kako perete zube? Unapredite svoju higijenu zuba tako što ćete ih svakodnevno čistiti pastom za zube i zubnim koncem, i ujedno ići redovno kod stomatologa na pregled (preporučuje se na svakih 6 meseci). 

Ipak, ako primećujete fleke, žute mrlje na zubima ili smeđe mrlje na zubima duži vremenski period, uprkos vašim naporima oralne higijene, poslušajte struku i pružite šansu prirodnim kapima da vam vrate zdrav osmeh na lice. Kapi za zube možete poručiti na sledećem linku