Hidratacija, tropski miris, nežna struktura, dubinski nahranjena kosa i koža…

Od prvog trenutka kada je prepoznat njegov značaj za negu, kokosovo ulje ubraja se u omiljene beauty rituale.  Kokosovo ulje za kosu, lice i telo postalo je deo nege čak i onih koji nisu polagali svoje poverenje u prirodan način nege. 

Nas je čarolija kokosovog ulja odavno osvojila, pa smo pokušali da otkrijemo sve njegove blagodeti, i da njegova najvrednija svojstva prenesemo na naše telo. 

U nastavku teksta otkrivamo sve slojeve ovog dragocenog dara prirode koji nam donosi tropski tretman i dubinsku negu. Otkrivamo zašto je kokosovo ulje neizostavan deo kozmetičkih proizvoda namenjenih hidrataciji i revitalizaciji, kao i kako je najbolje negovati se ovim tropskim uljem. 

Kako se dobija kokosovo ulje? 

Dobijanje kokosovog ulja u velikoj meri doprinosi njegovom kvalitetu i svojstvima. Najkvalitetnija kokosova ulja dobijaju se hladnim ceđenjem, odnosno mehaničkim ceđenjem semena ili ploda kokosa. Kada se cedi na ovaj način, svi hranljivi sastojci kokosa zadržavaju se u dobijenom ulju. Najvažniji sastojci koje je potrebno zadržati jesu masne kiseline. 

Takođe, prilikom hladnog ceđenja ne dolazi do rafinisanja ulja, čime se dodatno obezbeđuje čuvanje svih hranljivih sastojaka. Najkvalitetnije ulje dobija se isključivo ceđenjem mesa ploda kokosove palme. 

Drugi način dobijanja kokosovog ulja jeste industrijsko ceđenje, prilikom kog ulja prolazi kroz više faza rafinisanja, čime se dobija proizvod slabijeg nutritivnog kvaliteta.

Zašto kokosovo ulje primenjuje za negu?

Ono zbog čega posebno volimo prirodnu negu jeste činjenica da plodove prirode možemo da koristimo i za ishranu i za negu, i na ovaj način crpimo njihove nutrijente na najbolji mogući način. 

To važi i za kokosovo ulje – ono se primenjuje i za ishranu i za negu, ali mi ćemo se držati druge stavke. 

Svojstva kokosovog ulja učinili su ga izrazito dragocenim sastojkom za hidrataciju i negu kože. 

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja duboko hrani kožu, i ima antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. Interesantan je podatak da se najviše laurinske kiselina nalazi u majčinom mleku, a da je sledeći najveći izvor ove kiseline upravo kokosovo ulje. 

Osim laurinske, kokosovo ulje bogato je drugim masnim kiselinama, kao i proteinim koji hrane kožu i doprinose njenoj hidriranosti, što i jeste jedan od glavnih razloga zašto se koristi kokosovo ulje za kosu i kožu. 

Kokosovo ulje se može koristiti samostalno, a može biti i deo kozmetičkih preparata kada zajedno sa drugim pažljivo odabranim sastojcima pruža dubinsku negu. 

Kada se primenjuje samostalno važno je napomenuti da kokosovo ulje menja agregatna stanja, ali da to ni na koji način ne utiče na njegov kvalitet. Ukoliko ga držite na temperaturi ispod 24°C kokosovo ulje će biti u čvrstom agregatnom stanju. 

Koji benefit ima kokosovo ulje za kosu? 

Kokosovo ulje za kosu predstavlja jedan od najdelotvornijih sastojaka za njenu negu. Takođe, najveći blagotvornih efekata kokosovog ulja upravo se vezuje za negu kose. Naime, kokosovo ulje za kosu radi sledeće: hidrira je, jača folikul i strukturu dlake, hrani je, a pomaže i u borbi protiv peruti.

Kokosovo ulje za kosu – hidratacija i revitalizacija 

Kokosovo ulje se u najvećem broju slučajeva koristi za hidrataciju i revitalizaciju kose. Zahvaljujući srednjelančanim masnim kiselinama kokosovo ulje hrani i hidrira samu strukturu dlake. Na ovaj način je čini elastičnom, jačom i sjajnijom. 

Zato je kokosovo ulje idealno kao sastojak proizvoda za dubinsku hidrataciju kose. Takav proizvod je i naš prirodni regenerator za kosu koji u sebi sadrži i kokosovo i ricinusovo ulje – podjednako poznato ulje za revitalizaciju dlake. 

Kokosovo ulje podstiče rast kose 

Proteini i masne kiseline kokosovog ulja u velikoj meri doprinose i jačanju folikula dlake, zbog čega doprinosi njenom rastu. Masnoća kokosovog ulja ne opterećuje dlaku, već je dlaka lako upija i na ovaj način proteini i ostali hranljivi sastojci prodiru duboko u dlaku. 

Kokosovo ulje za borbu protiv peruti 

Kokosovo ulje se u najvećem broju slučajeva nanosi na krajeve kose kako bi se oni hidrirali, ipak, ono za šta ulje kokosa takođe može biti izrazito korisno jeste borba protiv peruti. Kada hranljivi sastojci dođu do skalpa, oni utiču i na hidriranje temena glave, te se samim tim proizvodi manje peruti. 

Kako se sve može koristiti kokosovo ulje za kosu? 

Kokosovo ulje se može koristiti samostalno, ili kao deo kozmetičkih proizvoda. Kada se koristi samostalno, obično se nanosi par sati pre pranja kose. Kao što smo već naveli, može se naneti od sredine dlake ka krajevima, a može se naneti i na čitavu kosu i teme, ukoliko imate problem sa perutanjem temena. Nakon toga se kosa dobro ispere šamponom i vodom i kao rezultat  se dobija hidrirana i sjajna frizura. 

Drugi način jeste da birate proizvode koje bogate kokosovim uljem. Budite pažljivi kada birate kozmetičke proizvode sa uljem kokosa, jer je vrlo važno kakvo ulje je upotrebljeno i u kojoj meri je zastupljeno. Prirodni preparati sa transparentnim sastavom predstavljaju najsigurniji izbor – znaćete da li je u pitanju hladno ceđeno ulje, kao i u kojoj meri je zastupljeno. 

Kokosovo ulje za kožu – dubinska hidratacija i nega 

Miris kokosa nedvosmisleno podseća na plažu i tropske predele, zbog čega se ubraja u jedne od omiljenih mirisnih nota. Kada želimo da produžimo letovanje i da miris mora ponesemo sa sobom, onda biramo mirisne note kokosa. 

Osim ovog mirisa, kokosovo ulje za kožu pruža isto što i kosi – dubinsku hidrataciju i bogatu negu. Ulje kokosa je posebno efikasno za hidrataciju izrazito suvih delova kože, poput peta i laktova. 

Na kožu se uglavnom nanosi u vidu mleka i putera, kada obogaćuje proizvod svojim svojstvima, ali i predivnim mirisom. U našem puteru za telo, iskoristili smo svojstva eteričnog ulja kokosa, koji zajedno sa eteričnim uljima lavande i grejpfruta donosi osvežavajući miris tropskih predela i leta. Osim toga, i naš univerzalni melem za najdelikatniju negu  smo obogatili kokosovim uljem. 

Takođe, ne treba zaboraviti ni antibakterijska i antimikotička svojstva eteričnog ulja, što ga uz njegov predivan miris, čini odličnim sastojkom za prirodni dezodorans. Uvidevši ovaj potencijal, najznačajnije esencije kokosovog ulja smo pretočili u prirodni dezodorans koji osim što smanjuje znojenje i štiti od nastanka neprijatnih mirisa, neguje pazušnu regiju. 

Kokosovo ulje za lice – hidratacija usporava proces starenja 

Prilikom procesa starenja kože, ona gubi elastičnost i hidriranost, zbog čega dolazi do nastanka bora na licu. Takođe, koža gubi i na svom tonosu, te njeno tkivo polako pada, pa tako dolazi do nastanka udubljenih podočnjaka. 

Tako postoje mnogobrojni proizvodi za negu lica koji u svom sastavu sadrže i ulje kokosa radi dubinske hidratacije lica i vraćanja njegove elastičnosti. 

Bilo da kokosovo ulje upotrebljavate za negu kose, tela ili lica, verujemo da ćete se vrlo lako zaljubiti u njegovu učinkovitost i mirisnu notu koja vam donosi šum mora, i osećaj peska pod prstima. 

A mi ćemo nastaviti da se trudimo da svakim proizvodom koji stvaramo podstičemo ovakve senzacije i budemo korak bliže prirodi.