Voda je izvor života, jedan od osnovnih prirodnih elemenata, simbol čistote i svežine. I kao takva, potpuno je nezamenljiva, prožima sve što unosimo u sebe, ali i sve što nanosimo na površinu svoje kože. 

Poželeli smo da upoznamo vodu. Poželeli smo da upoznamo sve njene aspekte, varijante i oblike, da otkrijemo njene misterije i tajne. Na našem putu otkrivanja  našla se i srebrna voda, a mi smo morali da ispitamo kakva je to zaista tečnost u pitanju, i da li joj se može pronaći mesto u najfinijoj nezi kože. 

Saznali smo da je srebrna voda prvi put korišćena u 19. veku i to za dezinfekciju rane. Od tog trenutka, prešla je veliki put da bi bila prepoznata po svojim benefitima za zdravlje i negu. Kako je izgledao taj put i kako je došlo do toga da srebrna voda postane poželjan sastojak kozmetičkih proizvoda? Ali, da počnemo iz početka.

Šta je zapravo srebrna voda? 

Možda ste više puta čuli za srebrnu vodu, i njenu upotrebu, ali niste baš sasvim sigurni šta je ona i kako nastaje? Niste usamljeni. 

U pitanju je  tečni rastvor u kome se nalaze sitne čestice čistog srebra. Ovaj rastvor se još naziva i koloidno srebro. 

Premda samo srebro nije jedan od osnovnih vitamina i minerala potrebnih ljudskom organizmu, njegovi benefit su prepoznati kao nešto što značajno može pomoći. Najveća prednost koloidnog srebra jeste njegovo antibakterijsko i antiseptičko dejstvo. Ovo je bila sasvim dovoljna polazna tačka za dalja istraživanja srebrne vode, i pronalaska benefita njene upotrebe. 

Benefiti koje srebrna voda ima na zdravlje 

Sprovedena istraživanja pokazala su da srebrna voda ima vrlo značajne benefite na naše zdravlje, a ono što je interesantno jeste da se većina njih vezuje upravo za zdravlje kože i kose. Evo i o kojim se prednostima radi: 

  • Tretman akni
  • Borba protiv neprijatnih mirisa kože
  • Saniranje infekcija kože svih vrsta, osipa, opekotina od sunca, dermatitisa, ekcem i brojni kožni problemi
  • Borba protiv opadanje kose i peruti
  • Tretiranje gljivica poput kandide i ešerihije koli
  • Regeneracija tkiva, posebno prilikom zarastanja rana
  • Ima pozitivne efekte na bakterijske i virusne infekcije oka 

Dakle, uz adekvatnu dozu srebrne vode, preporučenu od strane farmaceuta, možete rešiti različite probleme na koži. 

Ono što se može podvući iz sprovedenih istraživanja kada je u pitanju srebrna voda jeste lekovitost koju ima i ogleda se u borbi protiv bakterija i gljivica. 

Za šta još može biti korisna? 

Kada govorimo o rastvoru kakav je srebrna voda, upotreba je znatno veća nego što to na prvi pogled izgleda. 

Naime, dezinfekcija je jedan od njenih najvećih aduta! 

Sećate se kako smo još na početku rekli da je koloidno srebro prvi put upotrebljeno za dezinfekciju rana u 19. veku? Interesantno je to da se sve do pojave antibiotika ovaj tečni rastvor u velikoj meri primenjivao u medicini. 

Tako je ona bila sastavni deo preparata za lečenje infekcija grla i nosa – kao što su kapi i sprejevi, bila je u upotrebi i srebrna voda za gljivice, a dosezala je čak i do prevencije ozbiljnijih oboljenja poput karcinoma.

Danas prevencija jeste jedan od glavnih razloga zbog kojih se koristi, a može se unositi oralno, kao suplement  ishrani, ali i u vidu kozmetičkih preparata.  

Upotreba srebrne vode u kozmetici 

Da bi koža bila lepa preduslov je da bude zdrava! Zato pažljivo biramo sastojke za proizvode koje korisimo u svakodnevnoj nezi. 

Srebrna voda je jedan od sastojaka koji želimo! 

A zašto je to slučaj? 

S obzirom na to da ima antiinflamatorna dejstva, vrlo je značajna  kao sastojak preparata za suzbijanje upala i infekcija kože. Najpoznatije inflamacije na licu su svakako akne. Zato je srebrna voda za lice izuzetno korisna, a samim tim je i deo različitih preparata za njegovu negu. 

Takođe, koristi se i za osetljive regije kože, upravo zbog svog blagotvornog dejstva, pa tako može biti deo različitih sprejeva za kožu i kosu. Najzad, prepoznata je i kao veoma upotrebljiva za sluzokožu i u preparatima za lečenje grla, kao i rana i povreda koje nastaju na koži.

Da li srebrna voda može biti opasna? 

Znate li šta najviše zaklanja sjaj srebrne vode? Različita tumačenja njenog dejstva. 

Ako ste ikada istraživali srebrnu vodu, možda ste upravo naišli na upozorenja o kontraindikacijama njene upotrebe.

Pa, da li naša koža zaista može posiveti od srebrne vode? Da li srebrna voda može da nam šteti? 

Oni koji treba da brinu o upotrebi srebrne vode, jesu ljudi koji su alergični na srebro. Naime, baš kao što ne možete da nosite srebrne minđuše koje ste dobili na poklon, tako ne bi trebalo ni da nanesete preparat sa srebrnom vodom na svoju kožu, ili da je konzumirate u bilo kom drugom obliku. 

Što ste ostalih tiče, koloidno srebro nema kontraindikacije ukoliko ga koristimo u propisanim dozama. 

Što se same kozmetike tiče – za izradu svakog preparata koriste se adekvatne doze srebrne vode, koje neće imati negativni uticaj na kožu. 

Uz upotrebu preparata sa srebrnom vodom izvesnije je da će vaša koža biti zdravija i negovanija, nego da će imati bilo kakve kontraindikacije. 

Kako smo mi upotrebili srebrnu vodu? 

Priroda i njene blagodeti su naša najveća inspiracija, i upravo ono što želimo da protkamo kroz svaki proizvod koji pripremamo. Zato smo u stalnoj potrazi za elementima koji blagotvorno utiču na lepotu i zdravlje kože – a jedan takav je zasigurno i koloidno srebro. 

Kako smo mu našli primenu? 

Trebalo je otkriti sve benefite srebrne vode, opredeliti se za one koji su nam najznačajniji, i pretočiti ih u proizvod koji će nam služiti. 

Odlučili smo se da stavimo akcenat na antibakterijska i umirujuća dejstva koje srebrna voda ima, i tako je nastao dezodorans u spreju sa srebrnom vodom. Znamo da je pazuh deo tela koji je svakodnevno izložen znojenju, a upravo zbog znojenja, ali i redovnog brijanja, predstavlja pogodno tlo za razvijanje bakterija i gljivica koje izazivaju niz neprijatnosti.

Osim koloidnog srebra, u ovom dezodoransu nalaze se i pažljivo odabrana visoko kvalitetna eterična ulja čajevca, breskve, narandže i mente koji umiruju nadraženu i osetljivu kožu pazuha. Takođe, u sastav smo uključli i sodu bikarbonu – daleko poznat sastojak za eliminisanje neprijatnih mirisa i njihovih uzročnika. 

Iako se ovako završava naša priča o srebrnoj vodi, nadamo se da je ovo tek početak vašeg otkrivanja ovog čudotvornog rastvora. 

Želimo vam da otkrijte šta je potrebno vašem telu, da pronađiete prirodne elemente koji vam u tome mogu pomoći, a zatim ih koristite umereno, osluškujući reakcije svog tela. 

Mi verujemo da je priroda pronašla pravu meru za sve! Da li se slažete sa nama? 

Isprobajte naš dezodorans, i prenesite nam utiske!