Kada nam neka osoba posebno prija ili kada u nečemu veoma uživamo, to je za nas melem na ranu. U potpunosti se slažemo sa simbolikom koju prirodni melemi imaju  – nešto što nas leči, neguje, i kreira jedinstvenu sponu sa prirodom. 

Mi ne ostajemo ravnodušni na najdelikatniji spoj prirode i zdravlja, koji pružaju prirodni melemi. Tako smo osim želje da ih napravimo, dobili i želju da otkrijemo kako su nastali, kakvu sve primenu imaj,  i da li danas, u ovom savremenom svetu, dovoljno cenimo najnežniji spoj sa prirodom u vidu lekovitog melema. 

U nastavku teksta donosimo vam priču o prirodnim melemima, njihovim jedinstvenim osobinama, i razlog zbog kojih su tako posebni za nas koji verujemo da se u prirodi nalazi lek za sve. 

Šta su prirodni melemi?  

Prirodni melemi su preparati na biljnoj bazi, koji imaju primenu u lečenju različitih oboljenja, prvenstveno kože. Prirodni melemi se prave prema tradicionalnim recepturama ustaljenim godinama unazad, i sadrže različito lekovito bilje, koje kada se kombinuje zajedno, leči različite probleme. 

Melemi se obično mažu na kožu, ali su imali primenu i u lečenju različitih infekcija, pa su se tako nanosili na sluzokožu, u nozdrve, kao i na rane. 

Posebno je interesantno kako su prirodni melemi uopšte počeli da se prave. 

Naime, znanje o lekovitom bilju i njegovom čudotvornim dejstvima nije došlo preko noći. Veruje se da su vidari i travari posmatrali ponašanje životinja, i njihove načine da leče svoje rane i povrede u prirodi, pokušavajući da iskopiraju ovaj sistem. Ipak, to se nije uvek završavalo dobro, jer su određene biljke koje su životinje koristile, bile otrovne za čoveka. 

Upravo zato,  neprocenjivo je znanje koje danas imamo o biljkama i njihovom lekovitom dejstu, kao i činjenica da su nam sva ta čuda prirode dostupna. 

 • univerzalni melem koozmetik
  Univerzalni melem U
  Originalna cena je bila: 1.600rsd.Trenutna cena je: 1.360rsd.
 • prirodni mele za pete koozmetik
  Melem za pete W
  Originalna cena je bila: 1.800rsd.Trenutna cena je: 1.530rsd.

Kako se prave prirodni melemi? 

S obzirom na to da je tradicija pripreme prirodnih melema rasprostranjena širom sveta, pojedini postupci pripreme se mogu razlikovati, ali ono što je zajedničko za sve jeste da se mogu praviti od kombinacije lekovitog bilja, ili od jedne lekovite biljke, ukoliko su njena blagotvorna dejstva prepoznata kao rešenje određenih zdravstvenih problema. 

Melemi obično imaju masnu bazu (različita biljna ulja, odnosno mast), u koju se potom dodaje lekovito bilje čiji se lekoviti sastojci vezuju za masnu bazu. Lekovito bilje se može dodavati u formi etarskih ulja, a razmera se procenjuje na osnovu toga koja lekovita biljka treba da preovlada, odnosno kakvu primenu će melem imati. 

Samostalna priprema melema 

Tradicionalne recepture za pripremu melema danas su pravo bogatstvo, a porodice koje imaju takvu dragocenost i sada pripremaju svoje prirodne meleme. Ipak, u gradskim uslovima gotovo je nemoguće ispratiti sve ono što je potrebno da bi se pripremio zdrav i blagotvoran melem. 

Pre svega, vrlo je teško pronaći netaknuto bilje i pripremiti sve sastojke tako da ni na koji način ne budu kontaminirani. Upravo zato, samostalna priprema melama je retka, ali potreba za njima nije! 

Izbor sastojaka za meleme

Izbor sastojaka koji će se koristiti za pripremu određenog melema uglavnom zavisi od toga za šta će se melem koristiti. Najveći broj melema pravi se od dobro poznatog lekovitog bilja kao što su neven, lavanda, kamilica, hajdučka trava, kantarion, matičnjak, žalfija, gavez, ruzmarin, bosiljak i mnogi drugi. 

Primera radi, hajdučka trava i kamilica deluju blagotvorno na ožiljke na koži, dok kantarion leči hemoroide, koristi se i kao melem za opekotine, i čireve. Cvet nevena, zajedno sa hajdučkom travom blagotovorno utiče na različite rane, kao i na psorijazu i herpes. Takođe, izrazito lekovit za herpes je i matičnjak. Prilikom različitih povreda i nagnječenja obično se koristi melem od gaveza, a za umirivanje različitih upalnih procesa poznat je i čajevac. 

Melem se ne mora praviti samo u cilju rešavanja određenog zdravstvenog problema. Naime, za sve nas koji se za svoju negu okrećemo prirodi, melemi mogu imati važnu ulogu u negovanju i hranjenju kože i kose. Tada je izbor sastojaka prava rapsodija, i vrši se prema tome koje biljke će nam pružiti esenciju bogate nege za kojom tragamo. 

 • univerzalni melem koozmetik
  Univerzalni melem U
  Originalna cena je bila: 1.600rsd.Trenutna cena je: 1.360rsd.
 • prirodni mele za pete koozmetik
  Melem za pete W
  Originalna cena je bila: 1.800rsd.Trenutna cena je: 1.530rsd.

Kako pronaći adekvatan prirodni melem za sebe? 

Melem možete birati prema tome za šta vam je potreban, ili prema tome od kojih sastojaka je napravljen (ova dva faktora često zavise jedan od drugog). Primera radi, možete birati melem za opekotine, ili ćete jednostavno tražiti melem sa lavandom ili nevenom jer uživate u načinu na koji vam neguje kožu. 

Veliku prednost imaju univerzalni prirodni melemi koji imaju različitu namenu: pogodni su za negu, ali i rešavanje različitih upalnih procesa kože, kao i za njen oporavak. Takođe, univerzalni melemi kombinuju najbolje od različitog lekovitog bilja, kreirajući simbiozu hranljivih sastojaka za negu. 

Naš univerzalni melem napravili smo koristeći najfinije sastojke za negu, koji imaju umirujuće dejstvo na kožu. U pitanju su: kokosovo i maslinovo ulje, prirodni pčelinji vosak, kao i eterična ulja lavande, limuna i čajnog drveta koja čiste i zaceljuju kožu, delujući antiupalno. Kombinacija tradicionalnih recepata naših predaka i savremene tehnologije koja daje mogućnost njihove brze i jednostavne izvedbe, ruši sve granice sa prirodom koje nam savremeni život nameće. Zato Koozmetik ima misiju da svojim proizvodima iznova jača neraskidivu sponu čoveka i prirode!