Prirodni pčelinji vosak jedan je od omiljenih sastojaka za pripremu prirodne kozmetike, a koristi se umesto sintetičkog voska. Iako je ima veoma važnu ulogu u postizanju željenje strukture kozmetičkog proizvoda, njegova svojstva su mnogo značajnija od toga – pčelinji vosak je izrazito značajan za kožu i pruža joj dubinsku hidrataciju. 

Ako je ovaj sastojak prirodne kozmetike još uvek nepoznanica za vas, pravi je trenutak da vam se ukrste putevi sa prirodnim pčelinjim voskom, i da otkrijete zašto je tako značajan za proizvode za negu. 

Šta je zapravo pčelinji vosak? 

Pčelinji vosak predstavlja suspstancu koju proizvode pčele kako bi napravile saće. Supstanca koja se tom prilikom dobije zapravo sadrži najveću količinu meda i znatno manju količinu voska.

Zbog toga je neophodno ekstrahovati vosak, a to se radi tako što se topi saće, nakon što se iz njega izvuče med. Kasnije se uklanjaju nečistoće sa voska, kako bi se dobio najčistiji vosak koji će se potom koristiti za različite namene, među kojima je i nega kože. 

Pčelinji vosak će ostati prirodan samo ukoliko mu se ne dodaju veštačke boje, izbeljivači i konzervansi, već se očuva u svom izvornom obliku. 

Za šta se sve koristi pčelinji vosak? 

Posebnost pčeličnjeg voska je u tome što ima izrazito široku primenu u negovanju na različite načine. 

Kada je reč o kozmetici, pčelinji vosak može biti bazni sastojak za pripremu prirodnih sapuna, masti za usne, melema i krema, a može biti i sastojak kojim su obogaćeni drugi kozmetički proizvodi. 

Takođe, prirodni pčelinji vosak se može koristiti i u svom izvornom obliku, kao puter za telo, mast za usne, a može biti i deo krema za ruke. 

Osim toga, pčelinji vosak predstava i bazni sastojak za prirodne mirisne sveće, koje se pripremaju od isključivo prirodnih sastojaka (obično su u pitanju etarska ulja i prirodni pčelinji vosak), pružajući na taj način i predivan miris, i aromaterapuetsko dejstvo. 

Zašto je pčelinji vosak tako blagotvoran? 

Verujemo da znate koliko je med zdrav! Znamo da pomaže našem imunitetu, da deluje antimikotički i antibakterijski, da ima antiinflamatorna svojstva. Znamo da ima predivnu strukturu i opojan ukus… Ipak, o pčelinjem vosku često znamo znantno manje, iako nam dolazi iz iste radionice vrednih pčela. 

Zato, evo svih razloga zbog kojih je pčelinji vosak tako blagotvoran za kožu:

  • Stvara zaštitnu barijeru na površini kože: Pčelinji vosak ima dejstvo surfaktanta, što znači da formira zaštitnu barijeru na površini kože štiteći je od slobodnih radikala iz spoljašnje sredine kao što su zagađen vazduh i UV zračenje. Formirajući zaštitni sloj na površini kože pčelinji vosak pomaže zadržavanju i očuvanju njene vlažnosti, te sprečava isušivanje kože i čuva njenu elastičnost. 
  • Regeneriše kožu: Zahvaljujući svojim antiinfalamatornim svojstvima ima sposobnost umirivanja iritacija i upaljenje kože 
  • Ima antibakterijsko i antimikotičko dejstvo: Pčelinji vosak pomaže u borbi protiv gljivica i bakterija, pa se može naći u različitim mastima koje se koriste u ovu svrhu 
  • Hrani kožu: U priodnom pčelinjem vosku se nalazi preko 300 minerala koji hrane kožu i čine je zdravom 

Prirodni preparati obogaćeni pčelinjim voskom

U KOOZMETIK asortimanu postoje različiti proizvodi koje smo obogatili prirodnim voskom verujući u sve blagodeti koje će preneti na našu kožu. 

Tako postoji mleko za telo sa pčelinjim voskom, krema za ruke, naši balzami za usne, kao i mnogi drugi proizvodi koje ćete naći u našem asortimanu. 

Ako do sada niste obraćali pažnju na ovaj sastojak, sada je pravi trenutak da to uradite, i pružite svojoj koži dubinsku negu!