Letnje veče pored reke, smiraj dana, najlepše nijanse sunca se razlivaju po nebu, upijamo prirodu svim svojim porama… Osluškujemo zvukove koji nas okružuju, i u tom trenutku čujemo poznato zujanje koje prekida ovu idilu. 

Inicijalna reakcija je da posegnemo za nečim što će nas spasiti ove muke. Mnogo puta izaberemo jaka i agresivna sredstva protiv komaraca koja nanosimo na kožu. Bez obzira što njihov miris može biti neprijatan, i što ne razumemo baš kakvi su to sastojci koji odbijaju komarce, jednostavno želimo što brže rešenje. 

Ipak, podsetimo se nečeg jako važnog: priroda je savršen mehanizam koja ima lek za svaku situaciju, pa čak i kada izaziva problem, ona pruža i rešenje. 

Zato ćemo vam u nastavku teksta predstaviti kako da se zaštititi od komaraca na prirodan način i kako dobiti ovu bitku čuvajući i negujući svoje telo. 

Šta su to prirodna sredstva protiv komaraca?

Prirodna sredstva protiv komaraca su plodovi prirode koji nam pomažu u borbi protiv ovih insekata. To mogu biti različita eterična ulja i lekovita bilja, bogata supstancama koje teraju komarce, a nemaju nikakav negativan uticaj na čovekov organizam – naprotiv, mnogi od njih zapravo imaju benefite. 

Mogu biti u svojstvu kreme ili spreja za kožu, spreja za prostoriju, mogu se samostalno pripremati, ili se koristiti u svom izvornom obliku onako kako ih je priroda kreirala (grančica ruzmarina, lavanda). 

Takođe, prirodna sredstva protiv komaraca mogu biti pripremljena kombinacijom različitih etarskih ulja i drugih plodova prirode i na ovaj način pružiti celovitu zaštitu i negu kože nakon uboda insekta. 

Zašto treba izbegavati veštačke repelente za komarce? 

Možda ste do sada pomislili: Ne mažem repelent za komarce svaki dan, da li je važan njegov sastav? 

Kada biramo prirodno – biramo ga u svakom obliku, bilo da je u pitanju dnevna krema, ili repelenat koji ćemo nanositi po potrebi. 

Glavni razlog zašto treba izbegavati veštačke repelente je činjenica da sadrže DEET (dietil-metatoluamid) –  hemikaliju koja je zadužena za teranje insekata. Ova hemikaija delimično ulazi u naš krvotok prilikom apliciranja repelenta. Dugotrajno izlaganje DEET-u može kao posledicu imati genetičke poremećaje i mutacije. Zato se  savetuje umerena upotreba veštačkih repelenata, dok se trudnicama preporučuje izbegavanje istih. 

Osim DEET-a, veštački repelenti za komarce mogu imati i niz drugih sastojaka koji izazivaju iritacije i crvenilo kože, kao i alergije koje se znatno brže aktiviraju imajući u vidu da repelent obično nanosimo više puta tokom dana ili tokom nedelje. 

Mirisne note koje odbijaju komarce 

Zanimljivo je to kako mnogi mirisi koji nas opuštaju i koji nama prijaju – odbijaju komarce. Zato možemo iskoristiti ovu prirodnu harmoniju i izabrati neke od narednih mirisnih nota. 

Ulje čajevca 

Čajno drvo ili čajevac je biljka prijatnog i osvežavajućeg mirisa, poznata kao antimikotik i antiseptik. Njegovo etarsko ulje se može koristiti i kao prirodno sredstvo protiv komaraca. Osim toga, može se naneti i na kožu nakon uboda, jer ima antiinflamatorno dejstvo. 

Eterično ulje lavande 

Neizostavan deo aromaterapija, eterično ulje lavande poznato je po svojim antistresnim svojstvima. Ipak, ovaj nežni miris može biti snažan repelent za komarce. 

Aromatično začinsko bilje 

Aromatično bilje koje obično koristimo kao začin, može biti vrlo korisno kada su u pitanju prirodna sredstva protiv komaraca. Primera radi, grančice ruzmarina se postavljaju na prozore kako bi oterale komarce. Osim toga, koristi se karanfilić, i listovi nane, bosiljka kao i matičnjaka. 

Osim navedenih mirisnih nota, u prirodna sredstva protiv komaraca ubrajaju se i jabukovo sirće i beli luk – čarobni sastojci koji se nalaze u svakom domu.

Kako odabrati učinkovit repelent za komarce? 

Čak i kada znamo koje su to sve mirisne note korisne u borbi protiv komaraca, može biti teško kombinovati mirise koji će nas i štititi i negovati našu kožu. Zato smo ovaj deo posla, s velikim zadovoljstvom, preuzeli na sebe.

Kreirali smo prirodni repelent protiv komaraca kao najjednostavniji odgovor na pitanje  kako se zaštititi od komaraca na prirodan način. Kombinovali smo limunovu travu, lavandu i karanfilić kako bismo dobili neodoljivu mirisnu notu koja će pružati potpunu sinesteziju čula, štiteći nas od komaraca. 

Naš repelent je na bazi ulja, zbog čega osim zaštite pruža i duboku hidrataciju i neguje kožu. Takođe, napravili smo prirodni sprej protiv komaraca, kako biste njime mogli da naprskate kako svoju kožu, tako i odeću i nameštaj, kao dodatni vid zaštite. 

 KOOZMETIK se vodi krilaticom da nežnost pobeđuje, pa se zato nadamo da ćete prepoznati i zaljubiti se u naš nežni, ali snažni način da vas zaštitimo od komaraca.