Shea puter, shea maslac, ili ši puter nazivi su za jedan isti dar prirode koji nam dolazi iz Afrike, gde predstavlja jedan od drevnih sastojaka za negu kože i kose. U pitanju je orašasti plod drveta karite, čijim obrađivanjem nastaje puter.

Nežna tekstura, veliki broj nutrijenata koji hrane i hidriraju kožu, prijatan miris, samo su neka od svojstava zbog kojih je ši puter postao jedan od omiljenih sastojaka kozmetičkih proizvoda. 

Ipak, koliko zapravo znamo o shea puteru? 

Pažljivo smo istražili  ovaj dar prirode, i otkrili zašto ga mnogi smatraju jednim od najraskošnijih sastojaka za najfiniju negu naše kože. Naša saznanja delimo sa vama u redovima koji slede. 

Kako nastaje shea puter? 

Kao što smo naveli, shea puter nastaje od ploda drveta karite, odnosno shea drveta (Vitellaria paradoxa). Najvažniji deo ploda za dobijanje putera jeste njegovo jezgro. Jezgro koje izgledom podseća na divlji kesten u sebi sadrži oko 50% masti (kombinacija zasićenih i nezasićenih), 30% ugljenih hidrata i 10% proteina. 

Najbolji i najčistiji način da se proizvede shea puter je tradicionalni, koji se praktikuje vekovima. On podrazumeva ručno sakupljanje plodova karite drveta, sušenje plodova na suncu, a potom i njihovo prženje kako bi se u potpunosti odstranio višak vlage. Nakon toga sledi proces mlevenja i drobljenja plodova kako bi se dobila pasta smeđe boje, koja se intenzivnom obradom pretvara u meki maslac. 

Ovo je postupak kojim se dobija nerafinisani devičanski shea puter, bez izbeljivača, veštačkih boja i aditiva. Kao i za većinu proizvoda koje dobijamo iz prirode postoji i industrijski način dobijanja ovog putera, koji podrazumeva i rafinisanje i dodavanje potrebnih aditiva za produžavanje roka trajanja.

Rafinisani shea puter gubi određeni deo aminokiselina i vitamina, i moraju mu se dodati određeni konzervansi kako puter ne bi užegao. Ipak, sam proces rafinisanja ne mora u mnogome umanjiti kvalitet ovog putera, a to zavisi od načina na koji će se rafinisanje obaviti – jer i ovde ima više standarda. 

Koja svojstva ima shea maslac? 

Šea puter je beličaste boje i ono što ga karakteriše je intenzivna i raskošna mirisna nota orašastog ploda, koja predstavlja dodatni razlog zašto je ovaj puter omiljeni sastojak različitih kozmetičkih proizvoda. 

Što se sastava tiče, shea puter je prava riznica nutrijenata važnih za kožu. Ovaj puter ima odličnu kombinaciju zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, kao i vitamina značajnih za zdravlje kože. 

Glavne masne kiseline koje se nalaze u shea puteru su oleinska, stearinska i linoleinska kiselina.  Najznačajniji vitamini koje shea puter ima su A i E. 

Shea maslac se veoma lako i brzo apsorbuje, a topi se na telesnoj temperaturi. Njegova svojstva daju koži dubinsku hidrataciju, a ima i antiifnlamatorne i antibakterijske osobine. 

Da li je ši puter pogodan za svaki tip kože?  

Postoje različita uverenja da ulja i maslaci nisu pogodni za mešoviti i masni tip kože. Ipak, ovo je u najvećem broju slučajeva zabluda. Naime, koža veoma brzo upija shea puter, koji  je nakon toga dubinski hrani i hidrira, pa se masnoća ne zadržava na površini kože, pa je samim tim pogodan i za one koji imaju masnu i mešovitu kožu. 

Takođe, zbog svojih antiinflamatornih sposobnosti umirujuće na upaljenu kožu i akne, a zbog sposobnosti duboke hidratacije oporavlja izrazito suvu kožu. 

Kako se sve može negovati shea puterom? 

Shea puter se koristi za negu kompletnog tela. Pre svega, najčešće se primenjuje za negu tela i dubinsko hidriranje kože, jer ostavlja efekat meke, baršunaste kože koja predivno miriše. Zato se shea puter može koristiti samostalno ili kao deo drugih putera i mleka za telo. Osim toga, postoje različite kreme za ruke i stopala obogaćene shea puterom, a u svojstvu hidratacije koristiti se i u balzamima za usne. 

Takođe, shea puter ima sjajnu primenu u nezi kose. Masne kiseline u ši puteru hrane čitavu strukturu vlasi, kao i njen folikul, zbog čega postoji veliki broj šampona obogaćenih ovim puterom. 

Najzad, shea buter se koristi i za negu lica, a tu se osim duboke hidratacije ističe i njegova sposobnost podmlađivanja kože. Naime, zbog svojih specifičnih svojstava shea puter je deo različitih anti aging linija nege, jer utiče na smanjenje vidljivosti bora i uklanjanje podočnjaka. Takođe, ovaj puter pruža blagu zaštitu od UV zračenja, pa je to dodatni motiv zašto je poželjan sastojak preparata za negu lica. 

Najbolji načini da se negujete shea puterom

Darovi iz prirode nam daju najviše kada ih koristimo u njihovom autentičnom obilku, na prirodan način bez agresivnih hemikalija koje menjaju njihova najnežnija svojsta. 

Isto pravilo važi i za shea puter – bez sumnje, najbolje ga je koristiti u što prirodnijem obliku, zajedno sa drugim prirodnim sastojcima koji će podstaći njegov efekat.

 U našoj radionici u kojoj se poštuje sklad prirode, to izgleda ovako: pripremili smo puter za telo koji pored shea putera, u sebi ima i kakao puter, kao i dodatna eterična ulja koji ga čine ne samo sjajnim za negu kože, već i fantastičnom mirisnom senzacijom. Svojstva shea putera pretočili smo i u naš prirodni sapun, ali i mleko za telo koje dubinski hidrira kožu i čini je mirišljavom i baršunastom na dodir, kao i kremu za ruke.  Naši prirodni balzami za usne u svom sastavu takođe sadrže shea puter koji pruža raskošnu negu našim usnama.   

Za koji god proizvod da se opredelite svojoj koži ćete pružiti pravi mali ritual uživanja i dubinskog hidriranja, a tome će nesumnjivo doprineti i miris shea putera koji će vas odvesti u tropske predele Afrike!