Bademovo ulje, bademovo mleko, miris badema… Sve nas ovo podseća na nežnost, mekoću, duboku negu, prijatan miris i delikatnost. 

Bedeme smo uvrstili u svoju ishranu, ali i u intimne rituale negovanja, kada želimo da pružimo svojoj koži najbolje iz prirode. Tako smo uključili različite preparate koji u sebi sadrže bademovo ulje, odnosno slatko ulje badema. 

Pitate se, kakve veze slatkoća badema ima kada je u pitanju kozmetika? 

Slatko ulje badema dobija se isključivo od jestivih zrelih badema i u sebi sadrži sve blagodeti ovog koštunjavog voća. U nastavku otkrivamo zašto se baš ono koristi u kozmetičkim proizvodima i kakve efekte pruža. 

Šta je ulje slatkog badema? 

Ulje slatkog badema dobija se isključivo od slatkih i jestivih badema. Ovo ulje je najkvalitetnije kada je hladno ceđeno, i kada ne podleže procesu rafinisanja. Ovakvo ulje izrazito je bogato vitaminom E, koje je sjajno za regenraciju i opravak kože, kao i drugim hranljivim sastojcima poput aminokiselina. 

Hladno ceđeno ulje od slatkog badema primenjuje se u ishrani, i u kozmetičkim proizvodima, jer su njegova dejstva blagotvorna i za spoljašnju upotrebu i za konzumiranje u ishrani. 

Koja je razlika između gorkog i slatkog ulja badema? 

Gorko ulje badema dobija se od gorkih plodova ovog koštunjavog voća, i u sebi sadrži glikozid amigdalin, koji se u ljudskom telu pretvara u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. 

Zbog toga gorko bademovo ulje, pre svega, nije jestivo, i izbegava se njegova upotreba u kozmetičkim proizvodima kako bi se smanjio rizik od trovanja. Ukoliko se ipak koristi u kozmetičke svrhe, neophodno je da prođe kroz procese rafinisanja, kako bi se otklonile sve toksične materije, međutim, na ovaj način se odstranjuju i nutrijenti. Zbog toga, ovo ulje se može koristiti kada je potrebno izdvojiti mirisnu notu badema za parfeme. 

Koja svojstva ima slatko ulje badema? 

Bademov plod sadrži oko 50% ulja, u kome se nalazi veliki broj hranljivih sastojaka. Pre svega, ovo koštunjavo voće je jedan od najboljih izvora prirodnog vitamina E, jednog od najznačajnijih za zdravlje kože. Dalje, u ulju badema nalaze se i vitamini B kompleksa, kao i vitamin K. Osim toga, u ulju badema nalazi se veliki broj minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, jedni od najvažnijih za zdravlje kože i održavanje mladolikog izgleda. 

Zašto je dobro bademovo ulje za kožu?

Bademovo ulje je prava blagodet za kožu, a osim svog nežnog i prijatnog mirisa, koži pruža sledeći tretman: 

  • Duboka hidratacija: S obizrom na to da sadrži vitamin E koji pomaže zadržavanju vlage među ćelijama kože, ulje slatkog badema dubinski hidrira kožu, ne ostavljajući je masnom. Ovo ulje ne zapušava pore zbog čega je idealno i za  one sa suvom, ali i za one sa masnijom kožom. Brzo se apsorbuje i prodire u dublje slojeve kože. Često se koristi kao baza mnogim kozmetičkim proizvodima za hidrataciju 
  • Čišćenje kože: Ulje slatkog badema je prirodni antioksidans, pa je kao takvo idealno za čišćenje kože. Činjenica da je izuzetno blago čini ga odličnim sastojkom tonika i umivalica namenjenih izrazito osetljivoj koži. Ovo ulje će ukloniti bakterije koje se skupljaju na površini kože i očistiti pore, te će samim tim sprečiti nastanak bubuljica i mitisera. Može se koristiti i za skidanje šminke.
  • Oporavak i regeneracija kože: Nežna struktura ulja badema i njegova umirujuća dejstva odlična su za oporavak kože od različitih problema poput ekcema, dermatitisa, kao i ožiljaka od akni. Zbog svojih antioksidativnih svojstava ulje badema će umiriti iritacije na koži. 
  • Usporavanje znakova starenja: Vitamin E koji se nalazi u bademovom ulju podstiče produkciju kolagena, koji kožu čini elastičnom, pa se samim tim usporava nastanak bora na licu 
  • Prirodna zaštita od UV zračenja: Bademovo ulje može doprineti zaštiti od UV zračenja, ali i opraviti kožu ukoliko izgori na suncu

Zašto se koristi bademovo ulje za kosu? 

Upotreba prirodnih hranljivih ulja jedan je od najboljih načina da tretiramo našu kosu i da joj pružimo dubinsku negu. 

Ulje slatkog badema bogato je mineralima, a posebno magenzijumom koji podstiče rast kose. Zbog toga je ovo ulje sjajno za jačanje folikula i dlake. Takođe, bademovo ulje doprinosi gustini i sjaju kose, pa je nega ovim uljem idealna za sve koji imaju suve i ispucale krajeve.

Kako se sve može koristiti bademovo ulje? 

Kao što smo napomenuli, ulje slatkog badema se može koristiti u ishrani, za pripremu različitih jela. 

Takođe, ovo ulje se u svom izvornom obliku može koristiti i za negu kože. S obizrom na to da blago deluje, nema velikog rizika od nastanka iritacija. 

Ipak, kada se koristi zajedno sa drugim hranljivim uljima, kao deo kozmetičkih proizvoda, njegova dejstva mogu biti još značajnija, posebno kada je u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima. 

Kako smo mi iskoristili bademovo ulje? 

Imamo tendenciju da blagotvornim esencijalnim uljima obogatimo različite proizvode iz naše ponude. 

Pre svega, bademovo ulje smo pridružili drugim esencijalnim uljima, kako bismo kreirali idealno prirodno ulje za masažu, koje će vam pružiti aromaterapijsko iskustvo gde god da se nađete. 

Osim toga, ulje slatkog badema ćete pronaći i u našem mleku za telo B, kao i u mleku za telo B1, ali i u gelu za suvo pranje ruku

Ako je bademovo ulje deo vaše redovne nege verujemo da možete da posvedočite o svim navedenim benefitima, a ukoliko nije, nadamo se da će uz KOOZMETIK proizvode to postati!