NE – Nije štetan za zdravlje, ne zapušava pore i ne sprečava znojenje. DA – Neutrališe neprijatne mirise i pruža osećaj svežine.

Mirišu dobro i ne znojite se – dva dobra razloga da se nikada ne zapitate da li je antiprespirant zapravo dobar za vas. Međutim, čitanje sastava na ambalaži našeg omiljenog 24/48/72h efikasnog proizvoda može nas navesti da se zapitamo upravo to – u kojoj meri antiprespirant utiče na moje zdravlje?

Hemikalije, parabeni, acetati, konzervansi u različitim oblicima i sastavima i sastojci čija imena često ne znamo ni da pročitamo, čine većinu antiprespiranata i dezodoransa na domaćem i globalnom tržištu. Veliki broj nas se prilikom opredeljivanja za prirodnu kozmetiku prebaci na kreme, mleka za tela, regeneratore, balzame za usne, ali se i dalje ne opredeljujemo za dezodorans koji je sastavljen od komponenata iz prirode. Odgovor na pitanje zašto nam je teško da se odreknemo antiprespiranta je jednostavno – želimo da sprečimo neprijatno znojenje po svaku cenu i da izbegnemo neugodne mirise.
Zato ćemo u nastavku teksta pokušati da razbijemo predrasude vezane za prirodni dezodorans, ukažemo na nepovoljne posledice svakodnevne upotrebe jakih hemikalija i objasnimo značaj procesa znojenja za celokupno zdravlje našeg organizma.

Koliko znamo o hemikalijama koje svakodnevno koristimo?

Većina nas veoma malo. Mnoga naučna istraživanja navode da su brojne štetne hemikalije u kozmetičkim proizvodima kancerogene, pa ćemo se u nastavku osvrnuti na nekoliko sastojaka koje sigurno ne želimo u svojim preparatima za svakodnevnu negu pazuha:
Parabeni (methyl, ethyl, propyl, benzyl, butyl) koje možemo naći u brojnim kozmetičkim proizvodima na tržištu, uključujući i antiprespirante i dezodoranse, meta su istraživanja koja tvrde da njihovo korišćenje uzrokuje poremećaje hormonske ravnoteže organizma.
Silica i triclosan iritiraju kožu, mogu izazvati alergije, a u pojedinim slučajevima i kontaktni dermatitis, dok se odložene alergijske reakcije mogu javiti pri upotrebi sastojka pod imenom propylene glycol.
TEA i DEA (triethanolamine i diethanolamine) su hemikalije koje koža lako absorbuje, a koje mogu oštetiti bubrege i jetru. Zbog dokazanog kancerogenog dejstva, upotreba ovih komponenti zabranjena je u Evropi, ali uvek treba biti dodatno oprezan.
Aluminijumska jedinjenja (aluminum chloralhydrate, aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly) dokazano začepljuju znojne kanale i sprečavaju proces znojenja, narušavajući celokupno zdravlje organizma.

Da li je zdravo sprečavati znojenje?

Kada koristimo antiprespirant, mi zapravo zabranjujemo našem telu da obavlja funkcije koje su potpuno prirodne i važne za njegovo normalno funkcionisanje. Da – znojenje je 100% normalno i prirodno, a pre svega neophodno.
Uz pomoć znoja, naše telo održava temperaturu, izbacuje iz sistema toksine i nepotrebne materije, tako reći – samoodržava se. Sprečavanjem ovog procesa doslovno zadržavamo sve toksine u našem telu i možemo vrlo lako dovesti svoj organizam u opasnost, a antiprespiranti nam u tome u velikoj meri “pomažu”.

Šta sa neprijatnim mirisima?

Kada shvatimo da je znojenje prirodan proces koji se ne treba sprečavati i da konvencionalni dezodoransi i antiprespiranti sadrže veliki broj štetnih sastojaka, ostalo je i pitanje koje nam se svima mota po glavi kada razmišljamo na ovu temu – da li prelazak na prirodne dezodoranse znači prihvatanje neprijatnih mirisa?
Ne. Zapravo, znoj nema miris jer je sastavljen većinom od vode i soli. Neprijatni mirisi uzrokovani su kontaktom znoja sa bakterijama na površini naše kože, a koje većina dezodoransa uništava uz pomoć jakih i štetnih hemikalija.

Pitate se – da li je moguće ne sprečavati prirodne procese našeg organizma i ne izlagati se sastojcima koji ugrožavaju naše zdravlje, a ipak mirisati lepo?

Da. Rešenje je u dezodoransima sačinjenim od 100% prirodnih sastojaka. Oni ne sprečavaju znojenje već pomažu da se osećamo i mirišemo sveže uz pomoć resursa koje nam daje priroda. Kada sledeći put budete birali dezodorans izaberite onaj koji ne sadrži parabene, aluminijum, propylene glicol ili bilo koji od sastojaka koje smo naveli iznad. Umesto toga, odlučite se za sastojke koji na prirodan način ubijaju štetne bakterije, neguju vašu kožu i njene prirodne funkcije. Samo neki od sastojaka koji čine savršeni prirodni mirisni dezodorans, a koji su nas inspirisali prilikom pravljenja jedinstvenog prirodnog dezodoransa sa osvežavajućim notama bergamonta i limunove trave, su: soda bikarbona koja održava Ph vrednost, ši puter koji neguje i sprečava isušivanje kože, kao i pčelinji vosak i kokosovo ulje poznati po antibakterijskim dejstvima.

BONUS SAVET: Prilikom prelaska na prirodni dezodorans, pokušajte da minimum tri dana ne koristite nikakve preparate u području pazuha, kako biste dali priliku svojoj koži da se očisti i oporavi nakon dugoročne upotrebe antiprespiranata.
Ukoliko imate iskustva sa korišćenjem prirodnog dezodoransa koja biste želeli da podelite sa nama, možete to učiniti tako što ćete nam pisati u komentaru ili na našim profilima na Facebook-u i Instagram-u.