Afričko „žensko zlato“ svetog drveta | KOOZMETIK

Afričko „žensko zlato“ svetog drveta

_

O njemu često slušamo, nalazimo njegovo ime u sastavima brojnih kozmetičkih proizvoda i verovatno znamo da je uopšteno dobar za našu kožu, ali da li smo zaista upoznati sa svim benefitima ovog sastojka? U nastavku teksta vam predstavljamo blagotvorna dejstva ši butera!

U francuskoj i francuskim govornim područjima poznato i kao karite (ghariti), ši (shea) drvo raste u zapadnoj i centralnoj Africi, a najviše u Gani. Sam buter se dobija iz orašastih plodova ovog drveta kome je potrebno oko petnaest godina da rodi, a čak pedeset da dosegne punu zrelost. Zbog  toga, ali i zbog velikog značaja koje proizvodnja ši butera ima za Afrikance, seča ovih stabala je stgoro zabranjena.

She Tree - koozmetik U prevodu sa jezika Bamanakan shea znači „sveto“, a u Africi se maslac koji se dobija iz plodova svetog drveta koristi već više od dva milenijuma – kao lek za bolove u mišićima i kao štit od suvog pustinjskog vetra.  Dodatnu vrednos ši buteru daje i činjenica da je po tradiciji samo ženama dozvoljeno da dodiruju karite drvo, beru plodove i prerađuju ih, pa je tako ovo „zlato žena“ omogućilo stotinama hiljada Afrikanki da preradom koštunjavih plodova u malsac zarade dragoceni prihod i izdržavaju sebe i porodicu.

Proces dobijanja butera isti je kao i kod butera napravljenog od mleka, a ši maslac u svom sastavu sadrži vitamine A i E, folnu kiselinu i proteine. Upravo zbog svog sastava koji je jako sličan prirodnom sebumu koji luče naše lojne žlezde, koža ga lako prepoznaje i neometano upija.

Shea nut-koozmetik

Ši buter je siguran i za osetljivu kožu i ne podstiče nikakve alergijske reakcije, a u prilog tome govori i činjenica da ga afričke žene vekovima unazad koriste za negu kože beba. Ima protivupalna dejstva, pa pomaže i kod kožnih oboljenja poput ekcema, neurodermatitisa, psorijaze, akni, ogrebotina i opekotina, kao i nakon brijanja ili depilacije. Regenerišuća svojstva ga čine idealnim za negu zrele kože, a s obzirom da duboko prodire u kožu i regeneriše je, preporučuje se i kod tretmana strija i ožiljaka.

Za sve one koji imaju suvu kožu glave, spas mogu potražiti upravo u ši buteru koji se nanosi u malim količinama nakon pranja na kožu glave, ali i na ostatak kose jer joj daje vlažnost, sprečava lomljenje i podstiče njen rast. Efikasan je i protiv seboreje i peruti, a služi i kao zaštita od sunca, toplote, hlora iz bazena i morske vode, pa ga obavezno spakujte u kofer kada putujete na more. Na plaži nam može pomoći i u zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, jer ima prirodnu sposobnost odbijanja sunca i zaštitni faktor nivoa 6.

Ši buter možete koristiti samostalno ili pomešanog sa esencijalnim uljima, a Koozmetik ga rado koristi u spravljanju širokog asortimana svojih proizvoda poput balzama za usne, hidrantne kreme za lice M i N, prirodnog dezodoransa, kreme za ruke i hranljivog losiona za telo.

Loading...