Aloe vera – čudotvorna biljka čije se blagodeti upotrebljavaju vekovima kako za negu, tako i za lečenje. Ova biljka je prvi put pronađena na Barbadosu, a zapisi o njenoj primeni datiraju još iz perioda pre nove ere.

Specifičnost ove biljke ogleda se u njenom izgledu i rasporedu blagotvornih sastojaka – ispod grube i debele kore njenih listova nalazi se gelasta struktura, koju mnogi simbolično nazivaju i “eliksirom života”.

Aloe vera koristi se za negu celog tela, a ono zbog čega je posebno cenjena jeste njeno svojstvo regeneracije, zbog čega je mnogi koriste nakon povreda, i hirurških intervencija. 

Iscrpeli smo različite načine na koje se ovaj eliksir života primenjuje u negovanju kože, i delimo ih sa vama u nastavku teksta! 

Šta se sve krije u gelu koji aloe vera ima? 

Najznačajniji sastojci koje aloe vera ima kriju se upravo u gelu koji se nalazi ispod čvrste kore njenih listova. 

U ovom gelu nalaze se vitamini A, C i E koji su prirodni antioksidansi i usporavaju starenje kože i nastanak bora. Takođe, aloe vera u sebi sazdrži i vitamine B kompleksa ( najviše vitamin B12 i folnu kiselinu) koji takođe imaju veliki značaj za zdravlje kože. 

U gelu koji aloe vera ima nalaze se i enzimi značajni za smanjenje upalnih procesa kože, kao i minerali koji su neophodni za normalno funkcionisanje enzima. Minerali koji preovlađuju su selen, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, hrom. Nedostatak cinka i selena značajno utiču na suvu kožu, a ovih minerala ima u izobilju u aloe veri. 

Aloe vera je značajan izvor šećera, različitih monosaharida i polisaharida koji hrane kožu i imaju antialergijski učinak. Takođe, šećeri su izvor glikolne kiseline, koja ima značajan uticaj na usporavanje procesa starenja kože. 

Osim toga, aloe vera je i važan izvor salicilne kiseline, koja se ubraja u najpopularnije sastojke kozmetičkih proizvoda, zbog svog sjajnog destva na zatezanje kože. 

Aloe vera za lice kao put do regeneracije kože 

Zbog svih navedenih nutrijenata koje aloe vera ima, ali i zbog mnogih drugih kvalitetnih sastojaka kojima je bogata, aloe vera za lice ima izrazito važne benefite. 

Sva njena svojstva mogu stati u jednu reč, a to je – regeneracija. 

Aloe vera vraća imunitet kože lica, povoljno utiče na dubinsku hidrataciju, a zbog svog antiiflamatornog i antibakterijskog svojstva odlična je za upalne procese na koži i akne. Takođe, njeno antiseptično dejstvo čini je odličnim sastojkom za preparate koji čiste lice, pa smo je i mi uvrstili u naš prirodni tonik za lice koji veoma blago i nežno čisti i umiruje lice.  

Zbog salicilne i glikolne kiseline koju aloe vera ima odlična je za usporavanje procesa starenja kože, i regeneraciju vidnih znakova starenja poput bora i podočnjaka, pa je zato neizostavan sastojak mnogih preparata za podmlađivanje lica. 

Aloe vera za negu tela 

Osim za negu lica, aloe vera ima izrazito važnu ulogu u bogatoj nezi kože. 

Možda ste do sada imali prilike da čujete da na posekotinu ili ranu možete naneti gel aloe vere kako bi se taj deo tkiva brže oporavio. Nesumnjivo, narodna medicina je oberučke prihvatila sve benefite aloe vere, ali je i beauty industrija iscrpela ono najbolje od ove čudotvorne biljke. 

To se ogleda u različitim preparatima za negu tela na bazi aloe vere. Postojanje ove biljke u sastavu kozmetičkog proizvoda obećava regeneraciju kože, hidriranje i antiseptična svojstva. 

Mi smo aloe veru pretočili u mleko za telo, želeći da pružimo njena umirujuća dejstva u najnežnijoj formulaciji. Takođe, i naša krema za ruke obogaćena je aloe verom, kako bi pružila dubinsku hidrataciju rukama tokom cele godine. 

Veliki značaj koji aloe vera ima jeste sposobnost borbe protiv bakterija, pa je vrlo korisna za različite antiseptike koje nanosimo na telo. Odličan primer toga je naš gel za suvo pranje ruku, u čijem sastavu se nalazi aloe vera koja se snažno ali i nežno bori sa različitim bakterijama s kojima dolazimo u kontakt. 

Kako da samostalno izdvojite gel iz aloe vere? 

Ukoliko želite potpuno neposredan dodir sa prirodom i želite da koristite aloe veru u svom autentičnom izdanju, možete samostalno izdvojiti gel iz lista aloe vere.

Za to je, pre svega, potrebno da gajite ovu biljku. Kada listovi dovoljno porastu i otežaju, tanko ih presecite po sredini, a potom čistom kašikom izvucite gelasti sadržaj iz unutrašnjosti lista. 

Potom ovaj gel možete koristiti za pripremu maski za lice, obloga, melema za negu i regenraciju različitih problema na koži. 

Ukoliko nemate uslove za ovo, idealan kompromis je prirodna kozmetika, koja na najnežnije čuva sva autentična svojstva darova prirode, i pruža ih vam na dlanu. To je upravo misija kojom se KOOZMETIK vodi kada pažljivo priprema proizvode za vas!